نقد و بررسی
دمنوش به لیمو- ارزش غذایی بالا گیاه به لیمو
- بهبود عملکرد مفاصل و ماهیچهها
- ضد میکروب
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
دمنوش خالص به لیمو :
گیاه به لیمو با نام علمی Lippia citriodora از خانواده Verbenaceae، گیاهی بومی شیلی، پرو و آرژانتین است. این گیاه به دلیل خواص دارویی و عطر و طعم مطبوعش به ایران وارد و در مناطقی از کشور توسط شرکتهای تولید کننده ی گیاهان دارویی بهصورت محدود کشت شد. نخستین بار گیاه به لیمو توسط دریاسالاری فرانسوی در حدود سال 1767 میلادی به اروپا وارد شد و گیاهشناسی فرانسوی به نام فیلیبرت کامرسون این گیاه را Aloysia triphylla نامید. به افتخار ماریا لویزا ترزا دپارما (1819-1751) همسر پادشاه کارلوس چهارم و ملکه ی اسپانیا، این گیاه نام گذاری شد. به همین دلیل، در اسپانیا به لیمو با نام یربا لویزا و در پرتغال به نام لوسیا- لیما شناخته میشود. این اسامی نخستین بار در سال 1784 در جلد اول کتاب گیاه شناسی به زبان اسپانیایی چاپ شدند.
خواص به لیمو :
بهبود عملکرد دستگاه گوارش:
پژوهشها نشان میدهد که چای یا دمنوش به لیمو به دلیل داشتن خاصیت ضد انقباضی (ضد اسپاسم)، معده را آرام کرده و از ایجاد نفخ و سوء هاضمه جلوگیری میکند. در پژوهشی اثرات ضد انقباضی عصارهی آبی به لیمو بر روی موشهای آزمایشگاهی بررسی شد. این گیاه به طور گسترده در کشورهای جنوب آمریکا برای درمان اختلالات گوارشی و هضم آسان غذا استفاده میشود. خاصیت ضد انقباضی عصارهی به لیمو به دلیل فعال شدن کانالهای یون پتاسیم است. عصارهی به لیمو انقباض ناشی از تولید مقدار زیاد یون پتاسیم را آرام میکند. در غلظتهای پایین، عصارهی به لیمو مانع از متابولیسم هوازی میشود. فلاونوئید ویتکسین مسئول این خاصیت به لیمو است.
ضد میکروب:
محققان در پژوهشی در سال ۲۰۱۳، اثر آنتیباکتریال عصارههای اتانولی و آبی به لیمو را بررسی کردند. نتایج این پژوهش که در ژورنال Annals of Biological Research منتشر شد، نشان داد که این گیاه خاصیت ضد باکتری دارد و اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی برگ آن در برابر باکتریهای گرم مثبت، قویتر از اثر آن بر باکتریهای گرم منفی است.
بهبود عملکرد مفاصل و ماهیچهها:
مجلهی Journal of Alternative and Complementary Medicine در سال ۲۰۱۱ پژوهشی منتشر کرد که اثر به لیمو بر سلامت مفاصل را نشان میداد. در این مطالعه تأثیر مکملهای غذایی مثل به لیمو روی ۴۵ فرد داوطلب به مدت ۹ هفته بررسی شد. محققان دریافتند که پس از یک دورهی سه تا چهار هفتهای، کاهش درد کلی در مفاصل و افزایش تحرک مفاصل دیده میشود. این یافتهها نشان میدهد، گیاه به لیمو خواص آنتیاکسیدانی قوی دارد که میتوان آن را همچون دارویی مکمل استفاده کرد. پژوهشی دیگر در مجلهی فیزیولوژی کاربردی اروپا در سال ۲۰۱۱ منتشر شد. نتایج آن پژوهش نشان داد، مصرف عصارهی به لیمو به مدت ۲۱ روز در افرادی که هر روز حداقل به مدت ۹۰ دقیقه کار میکنند، سبب کاهش آسیبهای عضلانی میشود
مواد موثره و ارزش غذایی گیاه به لیمو :
لیمونن، نرال، ژرانیال، ژرانیل استات، بتاکاروفیلن، آلفاکورکومین، سابینن.
بیشتر بدانید:
در مکزیک، برگهای به لیمو به صورت سرخ کرده مصرف میشوند، همچنین برگهای خرد شده به لیمو به دلیل معطر بودن، درست قبل از سرو برنج پخته شده اضافه میشوند.
حد مجاز مصرف:
– حداکثر دوز مجاز روزانه به شکل دمنوش 10 گرم است.
– بالاترین حد مجاز مصرف روزانه پودر به لیمو 5 گرم است.
بهترین زمان مصرف:
2 ساعت قبل یا بعد از غذا.
عوارض جانبی و واکنشهای حساسیتزا:
– در مصرف خوراکی، هیچگونه خطرات سلامت یا عوارض جانبی در ارتباط با مصرف مناسب دوزهای درمانی تعیین شده شناخته نشده است.
– در دوران بارداری و شیردهی، اطلاعات کافی در دسترس نیست. از مصرف آن پرهیز کنید.
– مقادیر زیاد به لیمو ممکن است کلیهها را تحریک کند و بیماری کلیوی را بدتر نماید. اگر مشکلات کلیوی دارید، از مصرف مقادیر زیاد آن پرهیز کنید.
– دربارهی واکنشهای آلرژیک بدنهای مختلف، هر فرد ممکن است حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید توسط خود فرد و سپس پزشک تشخیص داده شود.
تداخل دارویی:
تاکنون دربارهی تداخل دارویی خاص با به لیمو، اطلاعاتی به دست نیامده است.
کاربرد به لیمو در طب قدیم:
– به لیمو به طور سنتی در درمان سوء هاضمه، نفخ، دردهای عصبی، سرگیجه، علایم سرماخوردگی و رفع درد معده استفاده میشود.
– برگ و سرشاخهی گلدار این گیاه، محرک، ضدتشنج، پایین آورندهی درجهی گرما و تب در بیماریهای مختلف است.
– از برگ آن در رفع درد معده، تپش قلب، احساس صداهای مبهم در گوش و حالات عصبی و خستگیهای روحی-روانی استفاده میشود.
– به لیمو در ردیف بهترین داروها برای تقویت معده جای دارد که بهتر است همیشه به صورت دم کرده مصرف شود.
0دیدگاه